PODOPOSTURAAL.com

De site met uitgebreide informatie en achtergronden over podoposturaal therapie.


Kinderen, zooltjes?

Kinderen jonger dan 6 a 7 jaar

Nog te vaak worden  steunzolen voorgeschreven en geleverd voor kinderen,  jonger dan 6 a 7 jaar! Ouders maken zich nog vaak onnodig ongerust erover dat hun kind te veel met “doorgezakte voeten” loopt, of als een Charly Chaplin (voeten naar buiten geplaatst).

Eigenlijk is dit een normale ontwikkeling die het kind doormaakt!

Tot een jaar of 6 a 7 zijn de reflexen nog niet volledig ontwikkeld. De spieren werken nog niet optimaal, waardoor de voet “doorzakt” en lijkt op een al dan niet hevige platvoet.
Geef Uw kind a.u.b. geen steunzool om dit te corrigeren, dit zal de ontwikkeling van de spierwerking verstoren!

Het beste kunt U Uw kind regelmatig over grevel laten lopen of de schoenen wisselen (linker schoen om rechter voet en andersom). Dit zal de spierwerking bevorderen.

Indien dit naar Uw mening onvoldoende resultaat levert, dan is een podoposturale zool ook geschikt om deze spieren die te weinig gespannen zijn meer te activeren.

Bij extreme "doorzakken" van de voeten is podoposturaal therapie zelfs raadzaam om op latere leeftijd ernstigere klachten en slijtagen te voorkomen.

Kinderen ouder dan 6 a 7 jaar

Bij schoolgaande jeugd is podoposturaal therapie uitermate geschikt. De reflexen zijn nu volledig ontwikkeld! Wel verandert het lichaam van het kind voortdurend, zeker in de groeifase.

Tijdens de groei is er absoluut geen sprake van symmetrie! Het ene been groeit sneller dan het andere en na een tijdje is het andersom.

Het is dus niet zinvol om via een zooltje dit beenlengteverschil te doen opheffen!

Wel kan men een verdraaid bekken, schouderscheefstand of knieklachten a.g.v. een te veel naar binnen of buiten gedraaide knieschijf  via een podoposturaal zooltje corrigeren. Om zodoende een blijvende afwijking in de rug te voorkomen en/of een teveel aan spanning in het lichaam weg te halen.

Uiteraard kunnen ook bij deze kinderen het extreme "doorzakken" van de voeten gecorrigeerd worden.